Børn og briller – en naturlig alliance

Børn og briller
Flere og flere børn får briller. Det skyldes flere ting: Vi bliver som forældre mere og mere opmærksomme på børns syn og livsstilsændringerne i forhold til brug af bl.a skærme og tablets, der kan mindske øjets elasticitet, så briller bliver nødvendige i en tidligere alder. Og et godt syn er selvsagt afgørende både for barnets livskvalitet og indlæringsevne.

Skal dit barn have briller?
Der skal en grundig synsprøve for at afklare om dit barn skal have briller. Er man det mindste i tvivl, skal man lade tvivlen komme barnet til gode og bestille tid til en synsprøve. Det er vigtigt, at barnets såkaldte samsyn er i orden Et dårligt samsyn betyder, at øjnene ikke arbejder ordentligt sammen, og det kan betyde vanskeligheder med at fokusere og derfor med at læse. Et dårligt samsyn forringer koncentrationsevnen, så man skal være opmærksom på, om barnet kan holde koncentrationen f.eks. ved læsning eller om barnet klager over hovedpine.

Hovedpine eller manglende koncentration
Som forældre skal man ud over hovedpinen være opmærksomme på, om barnet gnider sig i øjnene, kniber øjnene sammen, helst skal se fjernsyn helt tæt på eller læser med en hånd for det ene øje. Hvis et eller flere af punkterne er aktuelle, bør man kontakte en øjenlæge eller bestille tid til en synsprøve hos optikeren. Er optikeren det mindste i tvivl om noget efter en synsprøve, bliver øjenlægen kontaktet for en specifik undersøgelse.

Synet fra nyfødt til teenager
Nyfødte børn ser dårligt i forhold til senere, men ved 2 mdr. er barnet sikker i sin øjenkontakt, og kan fastholde synet på dit ansigt i længere tid. Ved 6 mdr. er synet så godt udviklet, at øjnene følges fint ad, når du bevæger ting foran øjnene. Og far og mors ansigter kan genkendes. Fra 6 mdr. til 6 år bliver alle synsfunktioner mere og mere sikre, og ved 6 års alderen er synet næsten færdigudviklet.

Synsprøver hvornår?
Når barnet er 2-3 år, kan man udføre synsprøver, der afslører fx bygningsfejl og nedsat syn. Barnet behøver ikke at kunne tale for at gennemføre en synsprøve.

Det er vigtig at du tjekker barnets syn, før skolestart, da et velfungerende syn er vitalt for, hvordan barnet klarer sig i skolen, til sport og derhjemme ved lektielæsning. I teenagealderen kan der opleves problemer med træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær. Her er synet fuldt udviklet, men synsproblemer fra den tidlige barndom kan være forværrede og dermed forårsage problemer. Hos mange personer ser man de første tegn på nærsynethed i teenageårene. Det kan en synsprøve afgøre.

Hvad er langsynethed, nærsynethed og bygningsfejl?
De fleste børn er langsynede i de første leveår. Det kræver som regel ikke briller. Større grad af langsynethed kan give skelen, ubehag og sløret syn fordi øjets muskler ikke er i stand til at holde synet skarpt. Hvis barnet er nærsynet vil ting på afstand være sløret og barnet ser bedre ved læsning og ting tæt på. Tilstanden ses hyppigst hos børn i skolealderen, men kan også optræde hos yngre børn. Bygningsfejl betyder, at hornhinden krummer mere lodret end vandret. Bygningsfejl korrigeres med briller, hvis det giver anledning til sløret eller forvrænget syn.

Mange briller – mange muligheder
Der er flere af de kendte mærker, der hvert år kommer med nye børnebrilleserier, og flere af de kendte sportsmærker har deres egen serie til børn. Det gør det meget lettere for barnet at være med, når der står sport på dagsordenen.

Brillestellet bør være let og robust, og glassene kan med fordel være hærdet plastglas, da det ikke ridses så let og er brudsikkert. Børn har ikke næseryg som voksne. Derfor vælges ofte brillestænger, der når rundt om barnets ører.

  • Her er et par gode råd, når der skal købes briller til dit barn:
  • Brillestellet skal være let men robust – stel lavet af titanium er et godt valg.
  • Glassene kan med fordel være hærdet plastglas. De ridses ikke så let og er meget lettere end almindelige glas. Samtidig er de mere brudsikre.
  • Stellet skal med jævne mellemrum tilpasses, så brillerne fortsat sidder godt fast.
  • Hvis du overvejer kontaktlinser til dit barn, skal du sikre dig, at dit barn forstår vigtigheden af hygiejne og kan tage ansvaret for at behandle øjne og kontaktlinser korrekt. Det er individuelt og handler ikke kun om alder.
  • Vælg et stel, der er bøjeligt, så det ikke knækker ved vild leg.
  • Briller skal være allergivenlige.
  • Lad dit bare være med til at vælge brillerne. Farver og ”coolness” spiller en stor rolle. Det er med til at gøre det til en god oplevelse at gå med briller.
  • Det er en god idé at vælge antirefleks-behandlede glas, så barnet ikke er generet af spejlinger i glassene.

Samme optiker hver gang
Hos den lokale optiker kommer I til at tale med den samme optiker hver gang. Det er især for barnet en god tryghed og med til at gøre brugen af briller til en god oplevelse.