solbriller med UV filter – Beskyt dine øjne med et par gode solbriller

Som det gælder for alle andre dele af kroppen gælder det også at det er vigtigt at beskytte øjnene mod UV-stråler. De kan skade øjne, både her og nu og på sigt. Akutte skader kan være sneblindhed (hornhinde/bindehinde-betændelse) og svejseøjne. Vedvarende UV-stråling indebærer en øget risiko for øjensygdomme, f.eks. tågede hornhinder og grå stær.

Det bedste middel mod UV-stråling er et par gode solbriller.

Hvad er UV-Stråling?
Vi er alle eksponeret for ultraviolet stråling (UV) fra solen. Solen udsender forskellige typer af stråling:
• Synligt lys, som vi ser som sollys
• Infrarød stråling, som vi mærker som varme
• UV-stråling, som vi hverken kan se eller føle.

Folk blander ofte infrarød og UV‐stråling sammen. Når det er koldt udenfor, betyder det mindre infrarød stråling men ikke nødvendigvis mindre UV‐stråling.

Typer af UV-stråling
Man skelner mellem tre typer af UV‐stråling afhængig af bølgelængde. Jo kortere bølgelængde, desto større er energiniveauet og dermed risikoen for at skade øjnene.
UV-A-strålerne har den længste bølgelængde og når ikke så langt ind i hudens lag. De gør os solbrune og fremskynder samtidig ældning af huden.
UV-B-strålerne trænger med sine kortere bølger længere ind i huden, hvor de kan gøre større skade. UV-B-stråler knyttes ofte til hudkræft og grå stær. Ozonlaget afholder heldigvis de fleste UV-B‐stråler fra at ramme jordens overflade.
UV-C-strålerne har den korteste bølgelængde og er derfor den farligste type af stråling. Heldigvis bliver de stoppet af ozonlaget, således at ingen af dem når jordens overflade